Klub posavskih študentov (KPŠ) v letu 2018 obeležuje 65. obletnico delovanja in združevanja posavskih študentov pod eno streho. KPŠ-jevci so skozi celotno leto pripravljali še odmevnejše dogodke in še kvalitetnejši program, izvajali aktivnosti, s katerimi so se želeli še bolj uveljaviti v Posavju in se trudili, da njihovo delovanje spoznajo tudi mlajše generacije. Praznovanje častitljivega jubileja so zaključili minulo soboto, 8. decembra 2018, s slavnostno prireditvijo na Gradu Rajhenburg.

Ekipa Kluba posavskih študentov
foto: Nejc Pisanski

Začetki delovanja največjega študentskega kluba v Posavju segajo v leto 1953, ko je iz potrebe po druženju študentov iz Posavja v Ljubljani in potrebe po reševanju socialnih vprašanj nastal Posavski akademski klub. Osrednja ideja je bila usmerjena v regijsko razvijanje in predvsem na vračanje kadrov iz univerzitetnih središč v Posavje. Prvi projekt v organizaciji ustanoviteljev kluba je bil akademski ples, ki je naznanil novo obdobje v razvoju študentskega življenja v Posavju. Od leta 1953 je klub zamenjal kar nekaj imen – od Posavskega akademskega kluba, do Kluba študentov okraja Novo mesto in Posavskega študentskega kluba do današnjega Kluba posavskih študentov.

V 65 letih se je na klubu zvrstilo nemalo obrazov, ki so skupaj spisali nešteto izjemnih zgodb in ustvarili mnogo nepozabnih spominov. Od uspešnih projektov in dejavnosti do sodelovanj v študentskih demonstracijah in borbe za pravice študentov v lokalnem okolišu. Na Festivalu za mlade ŠROT so se zbrali že 19-krat, drugo leto bo upihnil 20. svečko. Z Mladinskim kulturnim festivalom se vsako leto trudijo, da obudijo staro mestno jedro in pripravijo pestro dogajanje za vse generacije. Letos so šli še korak dlje in začeli stremeti k izpolnjevanju še višjega cilja: da bo MKF nekoč festival, ki bo potekal po celotni krških občini. Ponosni so na tradicijo Kifl fešt, ki jo ohranjajo še naprej, vendar sledijo trendom. Ker se v štajerski prestolnici trenutno izobražuje vedno manj Posavcev, še manj pa na Primorskem, sta ti dve Kifl fešti trenutno na odmoru, upajo pa, da se bosta kmalu ponovno pridružili posavski in ljubljanski ediciji tega dogodka, kjer je kiflov na tone, cviček pa teče v potokih. Skupaj s skupino nadobudnih mladeničev in mladenk iz Posavja so v letu 2016 v Krško in na splošno v širšo dolenjsko regijo pripeljali prvi TEDx dogodek.

Še vedno pa trdijo, da je največji uspeh, ki ga premore organizacija, kot je Klub posavskih študentov, ta, da se vedno znova najdejo nadobudni dijaki in študentje, ki se lotijo organizacije projektov in vodenja Kluba posavskih študentov. V času delovanja na klubu aktivisti ne postanejo samo dobra in utečena ekipa, ki se z lahkoto spoprime še z največjimi izzivi in težavami, ki ji prihajajo na pot. Med aktivisti se stkejo izjemna prijateljstva, ki jih ne prekine konec delovanja na klubu, temveč trajajo za vedno. Hkrati pa aktivno delovanje na klubu posamezniku postreže tudi s celo vrsto izkušenj, kompetenc in znanj, ki jih kasneje uvrščajo med najboljši kader.

foto: Nejc Pisanski

»Za slavnostno obeležitev 65-letnice smo se odločili, ker menimo, da si naš klub to enostavno zasluži. Da se spomnimo na vse bivše predsednike in aktiviste, ki so zaznamovali klubov razvoj in so s tem omogočili, da lahko tudi danes KPŠ pomembno vpliva na družbeno življenje v lokalni skupnosti in v študijskih središčih. Da se spomnimo na vse prijatelje Kluba posavskih študentov, ki še danes omogočajo njegovo nemoteno delovanje, s tem, ko nas podpirajo pri dogodkih in aktivnostih. Da popišemo tudi zadnjih 15 let in nadgradimo dobro delo Maje Molan, ki je leta 2003 pripravila zbornik ob 50-letnici delovanja kluba in v njem podrobno opisala vse od nastanka kluba do njegovih modernih časov, ki trajajo še danes. Je že res, da v zadnjih 15-ih letih klub ni doživel tako drastičnih sprememb kot v prvih 50-ih. Nismo menjali imen, nismo se razdelili na ljubljanski in mariborski del, z Brežicami, Sevnico in Novim mestom, s katerimi smo si v preteklosti delili društvo, pa nas danes povezuje le še Dolenjska regija na Zvezi ŠKIS,« je v uvodnem govoru na sobotni prireditvi povedala predsednica Kluba posavskih študentov, Tina Šoln.

 

foto: Jaka Ceglar

Na dogodku se jim je kot slavnostni govornik pridružil predsednik Študentske organizacije Slovenije, Jaka Trilar, podelili pa so tudi spominska priznanje častnim članom, ki so jih imenovali na zboru članov Kluba posavskih študentov 27. oktobra 2018. Naziv častni član so prejeli: Maja Molan, prva predsednica v moderni eri KPŠ (2001–2003), Rok Umek, predsednik med letoma 2006 in 2010 ter Simon Šoln, predsednik med letoma 2011 in 2015. Naziv častnih članov so podelili tudi Ludvigu Sotošku in Silvu Klemenčiču, ki sta bila na klubu kot predsednik in tajnik aktivna v letih od 1963 do 1965, še danes pa takratne aktiviste na njihove študentske čase spominjata preko veteranskega društva Posavskega študentskega kluba, ki se na druženjih dobiva enkrat letno. V sklopu projekta 65 let KPŠ pa so izdali tudi istoimenski zbornik – v njem je preteklost spremenila v zgodovino aktivistka in podpredsednica kluba Mojca Kranjec.

foto: Nejc Pisanski

Po uradni slovesnosti, ki jo je popestril tudi kulturni program – z glasbeno točko sta nastopila Neža Jurečič in Tadej Kraševec, z recitacijami pa Urban Kranjec in Mihael Mirt, so druženje nadaljevali v kavarni Gradu Rajhenburg, kjer so obujali spomine in dobivali ideje za nove projekte in dejavnosti.

foto: Jaka Ceglar

»Dragi Klub posavskih študentov, zahvaljujem se ti za vse priložnosti, ki si nam jih ponudil. Želimo ti, da še naprej ostaneš mladosten, aktiven in boš še mnogo let ponujal kvalitetno preživljanje prostega časa generacijam, ki odhajajo in prihajajo. Želimo ti veliko zagnanih aktivistov, dobrih projektov in sodelovanj z ostalimi društvi. Vse najboljše za 65. rojstni dan in še na mnoga leta!« je v imenu sedanjih in nekdanjih aktivistov zaključila Šolnova.