Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri. Vsak krvodajalec pa lahko že v desetih minutah, kolikor traja odvzem krvi, pomaga, da kar tri življenja tečejo dalje.

Tega se na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in študentje dobro zavedajo in solidarno pomagajo s tradicionalno krvodajalsko akcijo “Častim pol litra”. Študentje vsakoletno izvedejo dve krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), uspeh pa je vsako leto večji, saj  število krvodajalcev letno narašča: jeseni se je  projekta Častim pol litra udeležilo kar 1.594 posameznikov v 17. različnih krajih po Sloveniji.

Spomladanski dobrodelni akciji se tokrat že drugič pridružuje tudi Klub posavskih študentov, ki v soorganizaciji s Študentsko organizacijo Slovenije in Zvezo ŠKIS vabi na krvodajalsko akcijo Častim pol litra! v Krškem. Kri bo možno darovati v četrtek, 12. 4. in petek, 13. 4. med 7. in 13. uro v prostorih Mladinskega centra Krško.

Klub posavskih študentov si še posebej prizadeva za spodbujanje krvodajalstva med mladimi, predvsem dijaki in študenti, zato bodo ti krvodajalci deležni majhnega presenečenja, in sicer brezplačne kave po izbiri v Klubu Mladinskega centra Krško.

Za vse, ki krvi še niste darovali in tiste, ki želite le obnoviti svoje znanje, smo v spodnjih vrsticah pripravili kratek izbor navodil, da boste na krvodajalsko akcijo odšli brez strahu.

NASVETI PRED ODVZEMOM KRVI

Počutiti se morate zdrave! Pred odvzemom lahko pojeste nemasten obrok (npr. kruh z marmelado), popijete dovolj tekočine (čaj, sok ali kavo), odsvetujemo pa mastno hrano in mlečne izdelke (mleko, maslo …).

Pred postopkom odvzema krvi:

  • se prijaviš v sprejemni pisarni, zato ne pozabi na identifikacijski dokument(!),
  • izpolniš vprašalnik,
  • opraviš enostavni zdravniški pregled.

Kot KRVODAJALEC ali KRVODAJALKA moraš:

  • biti polnoleten/polnoletna (do 65 let),
  • imeti vsaj 50 kg telesne teže,
  • imeti vrednosti hemoglobina vsaj 125 g/l (ženske) ali 135 g/l (moški),
  • imeti krvni tlak pod 180/100 mm Hg,
  • imeti zdravo srce,
  • biti brez povišane telesne temperature,
  • živeti dovolj zdravo, da tvoj način življenja in okolje samo ne pomenita povečanega tveganja za prenos bolezni s krvjo.

Ženske lahko dajo kri vsake štiri, moški pa vsake tri mesece.

Vsi, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Tisti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vso leto velike.