Prejšnji teden je na novinarski konferenci predsednik ŠOS Žiga Schmidt izrazil ogorčenje nad mačehovskim odnosom države do mladih. Sodu dno je izbilo predvsem zadnje dogajanje v zvezi s subvencioniranim prevozom dijakov in študentov, ki se kot kaže čez noč ukinja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. ŠOU v Ljubljani je od ministra Omerzela prav tako javno zahteval pojasnila in prevzem odgovornosti. Tudi v Klubu posavskih študentov na takšen pristop vlade ne bomo pristali.

Poudariti želimo, da smo Študentski klubi, Študentske organizacije univerz in ŠOS v preteklem letu in pol konstruktivno pristopili k reševanju naslednjih problemov: Štipendiranje (napisali smo nov zakon), Študentsko delo, ZVIS, Zakon o bivanju in Jamstvo za mlade (operativni program).
Ničkolikokrat smo imeli težave tako v javnosti kot tudi na samih pogajanjih, vendar smo konstruktivno držo ohranili do konca in se do sedaj nismo posluževali izrednih prijemov oz. sredstev kot so protesti in demonstracije. Do sedaj smo bili mladi prioriteta zgolj ob medijskih nastopih političnih veljakov, konkretnih dejanj in rešitev pa nismo bili nikoli deležni! Zaradi političnih igric strank bomo mladi spet v najslabši poziciji.

Subvencioniranje prevozov dijakov in študentov pa ni sistemska reforma, ki bi jo pripravljali za naslednjih 10 let. Ukinitev subvencij se bo občutno poznala dijakom, študentom in njihovim družinam v vrednosti več kot 100 EUR na mesec. Te subvencije koristi kar 65% vseh slovenskih dijakov in 27% vseh študentov in na Študentski organizaciji Slovenije nikakor ne bomo dopustili, da bi nesposobnost politike in vseh odgovornih morali (zopet) nositi mladi in njihove družine.
Zagotovitev finančnih sredstev za subvencioniran prevoz dijakov in študentov ne samo da spada pod tekoče posle vlade, ampak je tudi priborjena pravica mladih, ki te subvencije koristijo.

V kolikor se zadeva ne reši, ne izključujemo možnosti protestov. Poskrbeli bomo za to, da bodo volivci seznanjeni s takšnim odnosom nosilcev aktualne politike do mladih. Študentski klubi, Študentske organizacije univerz in ŠOS se že intenzivno usklajujemo za izvedbo terenskih akcij.