Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se ne strinja z ravnanjem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki lani več kot 1000 študentom zaradi spremembe razpisa ni odobrilo dodatka za bivanje v kraju izobraževanja, ki bi jim pripadal pri Zoisovi štipendiji. Zato je ŠOS ponudil pravno pomoč študentom, ki so prejeli zavrnjeno odločbo ministrstva (druga stopnja), čeprav smatrajo, da so do dodatka upravičeni.

Že novembra lani je ŠOS opozarjal ministrstvo, da je spreminjanje zahtev v razpisu med njegovo objavo nedopustno, spremembe pa niso bile jasno označene, zato so jih študenti zlahka spregledali. Takšno delovanje je v nasprotju tudi s pravnim načelom predvidljivosti, saj gre za delovanje po internih navodilih med ministrstvom in javnim skladom, ki ni transparentno zapisano niti v zakonu, niti v pravilniku, niti v razpisu.

Na ŠOS se je po nasvet, kako naprej, obrnilo več študentov, ki so neupravičeno ostali brez dodatka. Zato se je ŠOS odločil, da ponudi pravno pomoč vsem študentom, ki so prejeli odgovor na pritožbo (druga stopnja), s katero njihovi zahtevi o dodelitvi dodatka ni bilo ugodeno. Pozivjo vas, da se javite na urska.guzej@studentska-org.si, saj vam bo ŠOS ponudil pravno pomoč pri nadaljnjih korakih in zastopanju vaših interesov.