V Krškem se je včeraj začel 3-dnevni Mladinski kulturni festival. Otvoritveni dogodek – Potopisno predavanje: Zambija 2018 se je odvil v Kavarni Lilija v Leskovcu pri Krškem, ki so jo obiskovalci napolnili do zadnjega kotička. Zbrano množico je na začetku nagovorila predsednica Kluba posavskih študentov, Tina Šoln, nato pa je besedo predala gostiteljici večera, Maši Lukež, ki je skupaj s še dvema članoma humanitarno-medicinske odprave Zambija 2018  predstavila ganljivo zgodbo njihovega trimesečnega bivanja in delovanja v zambijski vasici Nangoma.

Humanitarno-medicinsko odpravo, ki se je aprila letos podala v Nangomo, so poleg Posavke Maše sestavljali še trije študentje medicine, in sicer Tina Malalan, Klemen Pahor in Blaž Maver ter študent fizioterapije Jaka Vitez. Na včerajšnjem potopisnem predavanju sta se Maši pridružila Klemen in Jaka.

Maša je že takoj na začetku presenetila z informacijo, da so se na pot odpravili s kar 150 kilogrami prtljage. Delovali so v misijonski bolnišnici, ki ni niti približno tako opremljena kot so bolnišnice pri nas, a so se hitro navadili. Srečali so se z najrazličnejšimi okužbami, poškodbami, operacijami, pregledovali so vid in prebivalce oskrbeli z očali, ki so jih prinesli seboj. Poleg pomanjkljive higiene je bila ekipa mladih zdravnikov šokirana nad tem, da tamkajšnji prebivalci ne poznajo športnih aktivnosti (razen nogometa, nad katerim pa so izredno navdušeni – v času odprave je za eno izmed ekip igral tudi Jaka), zato so bili domačini začudeni nad vsakdanjimi treningi petih belcev. Ves čas so imeli »publiko«, bili so deležni neverjetnega gostoljubja in občutka varnosti. Nikoli ne bodo pozabili iskrenega otroškega veselja, ko so jim prinesli nekaj papirja in barvic. Vsi trije člani odprave, ki so bili včeraj z nami, so se strinjali, da so na splošno doživeli nepozabno pozitivno izkušnjo, ki bi jo z veseljem ponovili.

MKF se nadaljuje – nocoj v Mestnem parku

Nocoj ob 19.00 se festival nadaljuje v starem mestnem jedru Krškega, kjer bo na sporedu Jazz večer v parku z Lovrom Ravbarjem & Fake Orchestro. Lovro Ravbar je poleg tega, da je eden najprodornejših slovenskih jazzovskih saksofonistov in komponistov tudi član Big Banda Krško, nocoj pa bo zaigral skupaj s skupino Fake Orchestra. Kako pomembna je podpora in razvoj lokalne glasbene scene, se zavedamo tudi na Klubu posavskih študentov, zato bomo v sklopu petkovega večera zbirali prostovoljne prispevke v okviru projekta Analogni spomin za dober namen (v zameno za prostovoljni prispevek boste domov lahko odnesli neminljiv spomin na dogodek). Za še prijetnejši večer bo poskrbela Klet Krško, ki se bo s svojimi najboljšimi vini predstavila kot vinar večera.

Finale 3-dnevnega dogajanja bo v soboto, 29. 9. 2018 z zares raznolikim celodnevnim programom, ki se bo začel ob 11.00 in zaključil z večernim koncertom skupine The Mint in Vlada Kreslina z Malimi bogovi.

Zapora ceste

Zaradi dogajanja na ulici bo od danes od 18.00 do nedelje, 30. 9. do 5.00 zaprta Cesta krških žrtev od Picerije Fontana do Hočevarjevega trga. Obvoz bo urejen po ostalih cestah starega Krškega, ki bodo normalno prevozne.

Foto: AM media

 

0