2105_12_2_Na delo v tujino_1piše: Klara Moškon

V soboto, 28. 11. 2015, smo na Klubu posavskih študentov v sodelovanju z agencijo STA potovanja pripravili predavanje o delu v tujini. Predavatelj Klement Perko nam je predstavil različne možnosti pridobivanja izkušenj in znanja izven naših meja.

Začeli smo s predstavitvijo najbolj priljubljene opcije – Združenih držav Amerike. Tja se na delo vsako leto opravi kar sto mladih iz Slovenije, ki pa se glede na želje razporedijo po različnih ameriških mestih in turističnih letoviščih. V ZDA so na voljo različni poletni kampi, kjer deluješ kot mentor otrokom. Izkušnje lahko pridobivaš tudi v sosednji Kanadi. Posebnost tega programa je v tem, da lahko tam ostaneš kar leto dni.

Nadaljeval je s predstavitvijo možnosti v deželi »tam spodaj« – v Avstraliji, kjer se lahko udeležiš tečaja angleščine ali pa tja odideš na študij in delo. Možnosti za delo ponuja tudi sosednja Nova Zelandija, kjer lahko izkušnje pridobivaš s pomočjo programa Working Holiday.

Za širjenje obzorij pa ni potrebno iti na drug konec sveta, saj tudi Evropa nudi svojevrstne programe. V Italiji, Španiji in na Portugalskem lahko pomagaš v letoviščih med poletnimi počitnicami, ko turistična sezona doseže svoj vrhunec, delo pa si lahko poiščeš tudi v prestolnici Velike Britanije, v Londonu.

Letošnje poletje je v ZDA preko STA potovanj odšel tudi član nadzornega odbora Kluba posavskih študentov Jernej Sikošek, ki nam je po koncu predavanj podal še osebno izkušnjo, ki mu je, kot pravi, odprla čisto nov pogled na svet. Delo in potovanje po celotni Ameriki ga je tako navdušilo, da že razmišlja o vrnitvi prihodnje leto. Morda pa je s svojimi pričevanji navdušil še koga. 🙂

2015_12_2_Na delo v tujino_2

0