V aprilu v Sloveniji poteka tradicionalna spomladanska študentska krvodajalska akcija Častim pol litra! v organizaciji Študentske organizacije Slovenije. Akciji, ki poteka dvakrat letno, se vsako leto pridruži tudi Zveza ŠKIS s svojimi članicami. Dobrodelnemu projektu se je zaradi želje po ozaveščanju predvsem mladih, da je kri nenadomestljiva in nekaj najdragocenejšega, kar lahko podarimo, letos ponovno pridružil tudi Klub posavskih študentov.

Na krvodajalsko akcijo Častim pol litra! v Krškem, ki je potekala v četrtek, 12. 4. 2018, in petek, 13. 4. 2018, med 7. in 13. uro v prostorih Mladinskega centra Krško, se je v obeh dneh skupaj odzvalo 386 Posavcev, od tega 20 dijakov oziroma študentov.

Izmed vseh krvodajalcev je bilo kar nekaj takih, ki so kri darovali prvič. Med njimi je bila tokrat tudi Tina Šoln, predsednica Kluba posavskih študentov: “Na Klubu posavskih študentov se zavedamo tega, da smo s skupnimi močmi močnejši. Slogan, ki nas vodi pri delovanju v lokalni skupnosti, želimo prenesti tudi naprej med dijake in študente iz Posavja, zato z veseljem pripravljamo in sodelujemo pri dogodkih, ki spodbujajo kolektivni duh. Vseslovenska študentska krvodajalska akcija Častim pol litra izkazuje solidarnost do sočloveka, zato se ji na pobudo Zveze ŠKIS in Študentske organizacije Slovenije z veseljem pridružujemo in smo ponosni prav na vsakega krvodajalca. Na tokratni krvodajalski akciji Častim 1/2 litra! v Krškem sem tudi jaz premagala strah pred iglami in postala krvodajalka. Verjamem, da bom v prihodnje stalna obiskovalka krvodajalski akcij.”

Organizatorji tudi po zaključeni dobrodelni akciji v Krškem študente in ostale, ki v tem času niso mogli darovati krvi, pozivajo h krvodajalstvu skozi vse leto, saj se lahko samostojno kadarkoli napotijo na lokalne centre in opravijo krvodajalsko poslanstvo.

Iskreno se zahvaljujejo vsem, ki so v teh dveh dneh častili pol litra in tako pripomogli k uspehu akcije.